Deze rubriek brengt maandelijks een alledaags thema met spiritualiteit in verbinding. De vraag op welke wijze spiritualiteit ook praktisch kan zijn, staat daarbij centraal. In deze aflevering: ‘Spiritualiteit in de keuken’
Als Lisette Bossert op het land aan de slag gaat, met haar voeten in de aarde en haar handen tussen de groenten, ervaart zij de verbinding met het leven die ze op de Dansacademie voor het eerst voelde. Het is deze verbinding die haar toegang verschaft tot haar creatieve bron en die ze als ‘de leidraad in mijn leven’ aanduidt. “In de warme nazomer regenwortels en prei oogsten. In de vrieswinter veldsla snijden en in de sprankelende lente raapstelen oogsten en onkruid wieden. Ik voelde me één met de elementen. De mensen, de zorg en aandacht voor elkaar en het land, zo moest het zijn.” Dolgraag wil Lisette na deze ervaring weer als kok in de horeca gaan werken, de branche die ze eerder vanwege een gebrek aan verdieping de rug toekeerde. Het verlangen om alleen nog met zuivere producten te werken doet haar, na een jaartje Kraaijbekerhof in Driebergen, bij ‘Zin in Werk’ belanden. Lisette: “De gasten proeven het plezier dat ik en mijn collega’s bij het bereiden van maaltijden beleven.”
Spiritualiteit in de keuken heeft wat Lisette betreft te maken met delen. Geven en van daaruit weer ontvangen: “Als ik biologisch dynamisch geteelde producten koop, deel ik mee in de zorg van de boer voor zijn land, planten en dieren. Als ik met aandacht en zorg de groenten snij en kook, geef ik de mensen voor wie ik kook die aandacht en zorg mee. Als de gasten voor wie ik kook met attentie en plezier eten, geven ze die weer door, aan elkaar en aan mij. Zo voeden we elkaar letterlijk en figuurlijk. Daarbij ervaar ik eenheid en nu-bewustzijn. Ik voel dat ik onderdeel ben van een cyclus. Dat maakt mij als kok nederig en mijn keuze voor biologische producten een vanzelfsprekendheid.” Volgens Lisette kan kennis van de manier waarop in sommige andere culturen omgegaan wordt met eten en voeding ons leven verrijken. Ze neemt het voorbeeld van het Midden-Oosten, waar eten, naast het vullen van de maag, een vorm van communiceren is. Van generatie op generatie worden de recepten, waarvan de basis constant blijft, doorgegeven. Lisette: “Ga eens in je eigen woonplaats naar een islamitische winkel en doe er boodschappen. Maak contact met de winkelier en eventuele klanten en inspireer elkaar. Wissel recepten uit en voel je verbonden. Net als muziek kan eten samenlevingen en culturen verbinden.”
Meer weten over spiritualiteit? Neem contact op met één van de betrouwbare mediums van Astroclub.
Koken gaat dus niet alleen over onze eigen eettafel. Het wordt een verbindend proces als je beseft dat jouw daden van invloed zijn op de wereld om je heen. Lisette: “Het kopen van een biologische Fairtrade banaan betekent niet alleen een lekkere banaan in jouw hand, maar ook een beter leven voor de werkende mens die ervoor zorgt dat die vrucht in onze winkels ligt.” Koken hoeft volgens Lisette niet moeilijk te zijn, maar wil je het spiritueel verantwoord doen, dan is aandacht een onmisbaar ingrediënt. “Koken vraagt om liefdevolle aandacht voor jezelf en voor het eten. Wat heeft je lichaam nodig? Probeer eens écht te voelen voordat je gaat koken. Waar heb je trek in, welke smaak en geur? Kies voor simpele bereidingen, een groene sla bijvoorbeeld met een lekkere dressing en kort geblancheerde groenten in de lente en de zomer of geroosterde pompoen en rode ui in de herfst. Koop of bak goed brood en roomboter. Als je gaat koken, kijk dan voordat je aan de slag gaat naar de producten die je wilt gaan gebruiken. Ruik ze, voel ze, laat het bij je binnen komen. Zo kan voeding naast brandstof voor je lichaam ook voeding voor je ziel zijn. Laat je verwonderen!”
Spiritueel koken kost wellicht wat meer geld en tijd, maar je krijgt er veel voor terug. In de eerste plaats natuurlijk een gezonde en lekkere maaltijd. Om een extra dimensie tijdens het bereiden te ervaren, heeft Lisette een oefening voor thuis. Het gaat om zoiets ‘simpels’ als het bakken van een ui: “Bekijk de ui. Voel de krakerige buitenkant van de schil en pel deze van de ui af. Zie je hoe de prachtige roomwitte bol tevoorschijn komt? Voel het verschil, snij de ui doormidden en ruik hem. Laat de tranen over je wangen biggelen. Zie je de prachtige lagen waaruit de ui is opgebouwd? Snij de ui in mooie ringen van ongeveer een halve centimeter dik. Verhit twee eetlepels olijfolie in de koekenpan en doe de uiringen erbij. Zet het vuur halfhoog en bak de uien wat aan. Zet vervolgens het vuur laag en roer af en toe. Met genoeg geduld zie je de ui langzaam veranderen in goudgeel en nog later in goudbruin. In ongeveer vijftien minuten is de ui diep zoet en kruidig geworden. Voeg naar smaak zout en peper toe. Dit is de basis voor vele heerlijke sauzen, soepen en stoofschotels. Maar ook heerlijk voor over de sla of bij een boterham met kaas.”
Natuurgeneeskundig therapeut Anneke Coopman gelooft dat de kleur van voedingsmiddelen iets te zeggen heeft over de consument. Net zoals met kleding het geval is, kan het een weerspiegeling zijn van karakter of gemoedstoestand. Door voeding van een bepaalde kleur te eten, zou je de waarden of energieën, waarvoor de desbetreffende kleur staat, in jezelf kunnen versterken.
Zo stelde ze het volgende (oranje) menu samen voor sombere mensen:
Voorgerecht: Pompoensoep.
Hoofdgerecht: Zalmforel, gebakken of gepocheerd/Couscous met fijngehakte cashewnoten/Lauwwarme artisjokkensalade met gebakken cantharellen/Geraspte wortel en oranje dressing.
Nagerecht: Abrikozenmousse met yoghurt en honing.
Een harmoniemenu (groen) voor liefde en begrip:
Voorgerecht: Salade van avocado en ijsbergsla met een groene dressing en bestrooid met pijnboompitten.
Hoofdgerecht: Stukjes kip met peultjes, stukjes selderij en blokjes courgette gewokt en gegarneerd met fijngehakte hazelnoten/Gebakken krieltjes met veel fijngehakte peterselie.
Nagerecht: Gepofte groene appel met honing
En een ‘studeermenu’ (geel) speciaal voor in de proefwerkweek:
Voorgerecht: Meloencocktail.
Hoofdgerecht: Gepocheerde zonnevis met een mosterdsaus/Salade van gele andijvie met geroosterde pompoenpitten en fijngesneden gele paprika/Saffraanamarant met gewokte geraspte aardpeer en stukjes geitenkaas.
Nagerecht: Parfait gemaakt van perenmoes, limoensap en room.