Zingeving: wie ben je en wat wil je echt

Hoe vind je de power van zingeving in een wereld die steeds oppervlakkiger wordt?

Zingeving lijkt een hopeloos verouderd idee in onze door technologie gedreven maatschappij. Het roept beelden op van blinde devotie en benauwende kneuterigheid. Maar in deze wereld waarin het steeds vaker draait om snel en meer, ervaren velen van ons een schrijnend gebrek aan kwaliteit en diepgang — niet voor niets vieren depressie en burnout hoogtijdagen.

Mindfulness-expert Marisa Garau pleit dan ook om de power van zingeving te herontdekken, en biedt in deze guest post een paar praktische manieren om zingeving in je leven toe te laten.

Niet alleen worstelen we met gebrek aan zingeving: we voelen ons steeds vaker oververmoeid, opgebrand en leeg. En dat terwijl we het in de hele geschiedenis van de mensheid nog nooit zo goed hebben gehad. We zijn vrij om onszelf op allerlei gebieden te ontwikkelen en doen werk waar we zelf voor gekozen hebben.

We genieten van een comfortabel warm dak boven ons hoofd, hebben elke dag meer dan voldoende lekker eten op ons bord en kunnen rekenen op gedegen medische zorg. Maar ondanks onze materiële welvaart, gelijkheid en veiligheid lijken we er emotioneel slechter aan toe dan ooit.

Trendy

Laten we het maar gewoon toegeven: hoe harder we werken en hoe meer we verdienen, hoe zinlozer het leven soms lijkt. Burnout, depressie, paniekaanvallen en (sinds Covid’s trendy conspiracy theorieën) een ziekelijke vorm van achterdocht en wantrouwen razen ongehinderd rond. Wat hieraan ten grondslag ligt zijn twee belangrijke ontwikkelingen:

1. Conformisme

We besteden een groot deel van onze kostbare tijd aan het creëren van leefomstandigheden die de maatschappij als successen bestempelt: een diploma halen, een levenspartner vinden, kinderen krijgen, en een gedegen carrière opbouwen tot het comfortabele pensioen erop volgt.

Omdat in zo’n voorspelbaar bestaan verveling op de loer ligt, heeft de maatschappij gedragsverrijking aan de mix toegevoegd en zo maken we enthousiast gebruik van de sportschool, het winkelcentrum en de clubhuizen die de stadsplanners aan onze leefomgeving hebben toegevoegd.

Hoe efficiënt ook… dit uitgekauwde scenario leidt tot niets anders dan conformisme, niet tot innerlijke vervulling of iets dat ook maar in de verte lijkt op zingeving. Het gevolg? Een gebrek aan inspiratie, een steeds dieper-vretend gevoel van innerlijke leegte, en vele duizenden burnout-gevallen per jaar.

2. Consumisme

Omdat het leven zo saai en voorspelbaar is gemaakt, verliezen we ons in allerlei drukke bezigheden die alles met de buitenkant en niets met de binnenkant te maken hebben: we shoppen voor kleding en dure speeltjes lopen de deur van café’s en restaurants plat Netflixen totdat we erbij neervallen en boeken de ene citytrip na het andere survival-avontuur Vanzelfsprekend wordt deze tsunami aan activiteiten voortdurend live geshared met onze social media-vrienden… wat de sociale druk nog een tandje meer opvoert.

Waarde

Maar onder al die coole bezigheden gaat vaak een schrijnend gebrek aan zingeving schuil wat ons een gevoel van innerlijke vervulling ontzegt. Alhoewel zingeving vreselijk oubollig klinkt, is het een behoorlijk belangrijk ingrediënt van een gelukkig leven.

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse blad Applied Psychology blijkt dat mensen die zingeving aan hun leven toevoegen, voelen dat wát ze doen waarde heeft. Deze mensen hebben een veel kleinere kans op hartfalen en dementie, en zelfs hun levensverwachting is hoger.

Niet makkelijk

Ik denk dat we allemaal diep van binnen voelen dat een gebrek aan zingeving ongezond is. En dat we ons daarom ook wel eens afvragen: Waar doe ik het allemaal voor? Is dit alles wat het leven te bieden heeft? Maar het geven van betekenis aan je leven is niet zo makkelijk, zeker niet als je vastzit in goedbetaald werk, en beseft dat je baan elke maand alle financiële verplichtingen, die nu eenmaal bij je comfortabele leven horen, voor z’n rekening neemt.

Introspectie

Gelukkig kun je met mindfulness het eroderen van je emotionele welzijn een halt toeroepen, omdat mindfulness je helpt met het creëren van innerlijke rust en, vervolgens, eerlijke introspectie: de basis van een waardevol leven met diepgang.

Met de volgende drie mindfulness-inzichten kun je een start maken om zingeving in je leven te ontdekken en cultiveren.

1. Zoom in

Mindfulness vind je in details. Het zit ‘m niet in groots en meeslepend leven, hoe romantisch dat ook klinkt :-) Het zit ‘m in het opmerken en waarderen van kleine genoegens.

Als je graag wandelt… wandel dan bewust: voel wat elke stap met je lichaam doet, hoe het telkens weer balans vindt, hoe de spieren in je benen en romp samenwerken om je vooruit te helpen.

Als je een biertje drinkt: ruik er eerst eens aan, neem dan een klein slokje en laat het bier over je tong spoelen. Welke smaken kun je ontdekken? Wat zijn de sensaties in je mond?

Als je yoga beoefent, richt je dan eens niet op het perfect uitvoeren van de poses, maar sta eens stil bij het wonder van je lichaam: al die verfijnd systemen die met elkaar samenwerken en elke minuut van de dag voor je klaarstaan.

Door bewust een vergrootglas op kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke ervaringen te richten, trek je de grauwsluier van de automatische piloot weg en geef je je leven haar oorspronkelijke kleur en geur terug.

2. Kies je focus

Wat mindfulness je leert, is dat innerlijke vervulling door zingeving niet van gunstige omstandigheden in de buitenwereld afhankelijk is. Met welke situatie je ook te maken hebt — een vervelende manager, luidruchtige buren, of veeleisende ouders — je bepaalt zelf of je je denken er voortdurend op wilt focussen... of niet.

Mindfulness geeft je de macht om zelf je aandacht te richten, waarmee je opeens de keuze hebt om ’t jezelf moeilijk of makkelijk te maken.

Als je deze week in gepieker over dat oude probleem dreigt te vervallen, kap dit denkproces dan bewust af door Nee, af! tegen je denken te zeggen.

Daarna ga je bewust op zoek naar alles dat goed is in je leven: je mooie huis, je fijne wijk, je gezonde lichaam, je ontspannende vakantie, het lekkere eten dat je elke dag op tafel zet.

Realiseer je dat er altijd problemen zullen zijn, maar vertrouw erop dat je je issues vroeg of laat zult oplossen. Sta niet toe dat je frustraties de positieve kanten van je leven overschaduwen, en kies er bewust voor te focussen op al het goede in je bestaan.

Het aannemen van een positieve houding leidt tot verbazingwekkend goede resultaten, en wees voorbereid dat alles wat je nu als probleem ervaart vanzelf uit je leven zal verdwijnen.

3. Neem het leven niet zo serieus

Het is belangrijk om te onderkennen dat het leven eindig is. Hoe vreemd het ook klinkt, het feit dat we allemaal ooit zullen sterven geeft ons de vrijheid om het leven niet zo doodserieus te nemen.

Of we nu keihard werken of juist helemaal niet ons best doen in het minuscule tijdsbestek van ons aardse leven… het eindresultaat is voor elk van ons gelijk, namelijk dat we dood zullen gaan.

Het leven is van voorbijgaande aard en daardoor kunnen we het als een spannend experiment gebruiken, in plaats van bang in een hoekje te blijven zitten om maar geen risico te lopen.

Met het mindfulness-principe vertrouwen kun je meer afstand nemen van de dagelijkse beslommeringen en zorgen, en het grotere geheel overzien. Praktiseer vertrouwen bewust en met overgave, en je zult al snel merken dat het leven je goed gezind is en altijd met je meewerkt.

Wil je meer inzichten en tips over hoe je je leven kan verbeteren, click hier en koop de Karma Kickstart e-cursus van Growing Mindfulness

De wijsheid van het hart

Om zingeving in je leven te verankeren moet je terugkeren naar de wijsheid van het hart dat je haarfijn kan uitleggen hoe je levensenergie — het enige dat echt van jou is — zich wil manifesteren. Mindfulness is daartoe de sleutel.

Mindfulness stimuleert spiritualiteit, vrij-denken en introspectie. Het helpt je om te kiezen tegen conformisme en vòòr vrijheid, en helpt je in te zien dat je je kostbare leven op allerlei manieren mag ontplooien in plaats van lafhartig uitzitten.

Bloei

Zingeving komt voort uit een onuitputtelijke spirituele bron die je dankzij mindfulness kunt aanboren.

Je zult al snel ervaren dat positieve energie, innerlijke vervulling en emotionele voldoening de logische gevolgen zijn van een leven verrijkt met zingeving.

Ik hoop van harte dat je mindfulness in je leven zult toelaten, en zo het potentieel dat in je hart ligt opgeslagen tot volle bloei brengt. 

 



Marisa Garau

Tien jaar lang runde Marisa Garau (53) haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Daarna verhuisde ze met haar man en poezen naar Nieuw-Zeeland waar ze internationale bestsellers over mindfulness schrijft. Ook produceert ze haar eigen olijfolie en runt een Reiki & Cranio-sacraal praktijk voor dieren.

Op haar online platform Growing Mindfulness vind je een uitgebreid artikel over zingeving met meer inzichten en tips.